Skip to main content

A magyar gazdaság esélyeit meghatározó gazdasági-társadalmi tényezők között vannak nemzetközi összehasonlításban kedvezők, s vannak elmaradást jelzők. Az Esélyek című – a Waberer’s támogatásával készült – kiadvány a legfrissebb adatokra és felmérési jelentésekre támaszkodva mutatja be Magyarország – elsősorban a környező, versenytárs országhoz viszonyított – pozícióját.

Bill Gatesnek, a Microsoft alapítójának tulajdonítják azt a megállapítást, miszerint az emberek hajlamosak túlbecsülni a rövidtávon elérhető eredményeket, miközben alábecsülik a hosszabb távon lehetséges változások nagyságát. A magyar gazdaság esélyeit meghatározó gazdasági-társadalmi tényezők között vannak nemzetközi összehasonlításban kedvezők, s vannak elmaradást jelzők. Az Esélyek című kiadvány a legfrissebb adatokra és felmérési jelentésekre támaszkodva mutatja be Magyarország – elsősorban a környező, versenytárs országhoz viszonyított – pozícióját. Képet ad arról, hogy az elmúlt néhány évben mely területeken sikerült előrelépni, s hol nőtt a lemaradásunk más országokhoz képest. További eredményt elérni főleg az erősségek továbbfejlesztésével és a szűk keresztmetszetek feloldásával lehet. A kitörési pontok közül a kötet a logisztika, a közlekedés, az autóipar, a gyógyszeripar, a zöld iparágak (és a kapcsolódó környezetvédelem), valamint a szolgáltató központok lehetőségeit vizsgálja.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által a Waberer’s támogatásával összeállított kötetben a Magyarországgal összehasonlított országok három csoportja szerepel. Egyrészt azok, amelyek teljesítménye a nemzetközi verseny mércéje (USA, Japán, Eurózóna). Másrészt a közvetlen versenytárs országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország), harmadrészt pedig azok a magyar gazdaságnál kevésbé fejlettek gazdaságok, amelyek egyes területeken jelentős versenytársakként jelentkeznek (Horvátország, Bulgária, Románia, Ukrajna).

 

A sajtóösszefoglaló letölthető innen.

A teljes évkönyv pdf-változata letölthető innen.

Az "Esélyek" című kiadványt Karsai Gábor mutatta be az ATV Startban.

Kontakt: Udvardi Attila e-mail: udvardi.attila@gki.hu

Elemzés szerzője