Folytatódik a régiós leszakadás

futok-hatulrolA 2016. harmadik negyedévi 2%-os növekedés alátámasztotta a GKI egész évre várt 2%-os idei növekedési prognózisát. Az elmúlt hetekben az IMF 2%-ra, az EU 2,1%-ra csökkentette előrejelzését, ami lényegesen elmarad a régiótól várt fejlődéstől. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében az idei jelentős beruházási visszaesést jövőre érdemi növekedés váltja fel, miközben az idén nagyon gyorsan növekvő fogyasztás lendülete folytatódni fog. A GKI 2017-ben 2,7%-os GDP-bővülésre számít, ami ismét szinte megegyezik az IMF és az EU prognózisával. A belső és külső egyensúly jelenleg nagyon kedvező, jövőre azonban a választási költekezés beindulása miatt kezelhető mértékű romlás várható. Élénkülni kezdett az infláció is.

Az előrejelzés letölthető innen. 

Korábbi előrejelzéseink archívuma elérhető itt.

Részletes információk.

Az új technológia és a munka világa

robotfejSzegény robotoknak rossz a sajtójuk. A technológia fejlődése most ismét felerősítette a félelmeket: egyre többen aggódnak azért, hogy a gépek elveszik az emberek munkáját. Természetesen nem csupán a robotok terjedéséről van szó, hanem a már régebben folyó automatizálásról, az információ-gyűjtés, továbbítás és feldolgozás elképesztő fejlődéséről, a tanulni képes számítógépek megjelenéséről is. …

Némethné Pál Katalin cikke az Athenaeum 2016. szeptemberi számában.

A cikk letölthető innen. 

Az Athenaeum lapszáma.

Novemberben az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak

kis-uszokNovemberben – az októberi hároméves mélypont után – tavaszi szintjére erősödött a GKI konjunktúraindexe. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint ebben a hónapban az üzleti és fogyasztói várakozások is optimistábbak lettek. A GKI konjunktúraindexe mintegy két és fél éve viszonylag szűk sávban hullámzik, most ennek is közepe táján található.

A felmérési összefoglaló letölthető innen.

A felmérési adatok Excel 2007 formátumban letölthetők innen.

A felmérési összefoglalók archívuma elérhető itt.

Budapesten tovább javultak az ingatlanpiaci várakozások

Building yardA GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2016 októberében +4 illetve -2. A fővárosi index csaknem 4 ponttal magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám gyakorlatilag megegyezik a júliusi számmal (hibahatáron belül javulás következett be). Az egy évvel ezelőtti értékeket az előbbi 10, az utóbbi 7 ponttal haladja meg.

Az elemzés letölthető innen.

Az indexek számszerű értékei elérhetők itt.

Szerény növekedés, remek egyensúly, kezdődő áremelkedés

skateboardA GKI idén továbbra is 2%-os gazdasági növekedést vár. A belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt, bár szeptemberben lassan élénkülni kezdett. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében az idei jelentős beruházási visszaesést jövőre érdemi növekedés váltja fel, miközben az idén nagyon gyorsan növekvő fogyasztás alig lassul. A GKI 2017-ben 2,7%-os GDP-bővülésre számít. Októberben az IMF 2%-ra csökkentette idei, s 2,5%-on hagyta 2017. évi magyar növekedési prognózisát.

Az előrejelzés letölthető innen. 

Korábbi előrejelzéseink archívuma elérhető itt.

Részletes információk.